Loonheffingskorting

Je kiest hier voor loonheffingskorting laten toepassen of niet.

De werkgever houdt loonheffingen in op jouw loon. Loonheffingen is de verzamelnaam voor loonbelasting/premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Voor de inhouding moet een werkgever jouw persoonlijke gegevens registreren.

 

Jij maakt zelf de keuze of er loonheffingskorting moet worden toegepast door de werkgever?

Kies je voor Ja, dan betekent dat er door de werkgever loonheffingskorting moet worden toegepast. De werkgever houdt dan minder loonbelasting/premie volksverzekeringen in op jouw loon.

Kies je voor Nee, dan betekent dat er door de werkgever geen rekening wordt gehouden met de loonheffingskorting, er wordt dan dus meer loonbelasting/premie volksverzekeringen op jouw loon ingehouden.

 

Heb je meerdere werkgevers tegelijkertijd?

Je kunt deze korting maar bij 1 werkgever tegelijk toepassen. Je doet dit meestal op het hoogste inkomen.

 

Als je geen juiste gegevens opgeeft.

Als je jouw persoonlijke gegevens niet – of fout – opgeeft, moet de werkgever 52% loonbelasting/premie volksverzekeringen inhouden. Dit is het hoogste belastingtarief. Bovendien moet de werkgever over jouw hele loon de premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet berekenen. Dit geldt ook als je je niet legitimeert.

 

Loonheffingskorting en voorlopige aanslag

Ga je werken en krijg je de algemene heffingskorting maandelijks van de Belastingidienst in de vorm van een voorlopige aanslag? En laat je de loonheffingskorting door de werkgever toepassen? Dan moet je deze voorlopige aanslag direct wijzigen of stopzetten. Anders krijg je misschien te veel heffingskorting, want de werkgever verrekent ook al (een deel van) de algemene heffingskorting met jouw loon. Als je te veel hebt gekregen, moet je dit bedrag aan de Belastingdienst terugbetalen.

 

Let op!

Als je nu geen gebruik maakt van de loonheffingskorting, kun je de eventueel te veel betaalde belasting na afloop van het kalenderjaar terugvragen via je aangifte inkomstenbelasting/ premie volksverzekeringen.